כתיבת טקסט בעברית - באוטוקאד

תוכנת אוטוקאד מובילה בעולם בכל תחומי השרטוט. עובדה זו נכונה מזה למעלה מ- 30 שנה והיא נחרצת עוד יותר כעת. אוטוקאד תופסת כיום נתח של למעלה מ- 85% מהתוכנות בתחום, ומשתמשים בה מיליונים ברחבי העולם.
יציבותה של אוטוקאד כמובילה בתחומי השרטוט הממוחשב, במשך תקופה כה ארוכה מקנה לה אמינות בקרב המשתמשים, מגבירה את הפופולאריות שלה ועם זאת כמובן את תפוצתה.
תוכנת אוטוקאד קיימת מראשית שנות ה- 80, ולמעשה הייתה הראשונה בתחום. מאז, אוטוקאד התפתחה והשתכללה מגרסה לגרסה.
כמו בעולם, גם בארץ, אוטוקאד היא התוכנה הנפוצה ביותר בקרב מתכננים ושרטטים ישראלים.

להפוך את AutoCAD ל- אוטוקאד
במקורה, אוטוקאד איננה תומכת בשפה העברית. בית התוכנה אוטודסק לא יצר מנגנון מובנה, אורגאני בתוכנה אשר יאפשר לכתוב טקסט בעברית באוטוקאד, באותו אופן בו ניתן לכתוב טקסט באותיות לטיניות.
זאת ועוד, הטקסט הנרשם בשרטוטים הנוצרים באמצעות תוכנת אוטוקאד, אינו מבוסס בדרך כלל על הגופנים הנהוגים במערכת ההפעלה Windows, אלא על גופנים (פונטים) וקטוריים ייחודיים, המתאימים למבנה המידע הנוצר בתוכנה, כלומר מידע וקטורי. גופנים לטיניים אלו באנגלית, מסופקים כחלק מתוכנת אוטוקאד בעת רכישתה, כדי לכתוב טקסט באנגלית.
במצב זה, כאשר המשתמש ינסה לכתוב טקסט בעברית באוטוקאד, הוא ייתקל בקושי משמעותי, מפני שכנאמר, אוטוקאד אינה פותרת את צרכיו של המשתמש העברי. התוצאה – בעת הקלדת טקסט בעברית, במקום טקסט באותיות עבריות, תתקבלנה אותיות סרק, סימני שאלה סתמיים ו"ג'יבריש".

"אם אין אני לי, מי לי".
אין ברירה - עלינו לדאוג לעצמנו, "הראש היהודי ממציא לנו פטנטים".
במשך השנים, מפתחים שונים פיתחו תוכנות עזר, הפועלות כיישומים נלווים לאוטוקאד – אפליקציות, אשר תפקידן להוסיף עברית לאוטוקאד באמצעות גופנים עבריים שעוצבו במיוחד לצורך כך, ופועלים בשיטה ווקטורית כמוכתב על ידי אוטוקאד.

ארבעה סוגי פונטים עבריים לתוכנת אוטוקאד
כללית, קיימים ארבעה סוגי גופנים לעברית לאוטוקאד, הנפוצים בקרב משתמשים  בישראל. כל אחד מסוגים אלה מכיל גופנים רבים.
מאחר שמספר יצרנים ייצרו במשך השנים את הגופנים הללו, לעיתים קרובות נתקלים המשתמשים בכפילויות בשמות הגופנים, או בגופנים שונים בעלי שמות זהים. דבר זה, עד היום, גורם לא אחת לבלבול. אך הניסיון עושה את שלו וכולם לומדים להתגבר על הקושי לאחר הכרת הגופנים.
הגופנים האיכותיים ביותר - מסוג 8Bit מאפשרים כתיבת עברית לאוטוקאד בצורה נוחה, מימין לשמאל, תוך היפוך ספרות נכון בעת הכתיבה ויכולת לערב טקסט באנגלית יחד עם עברית וספרות. בגופנים אלו ניתן להשתמש רק , באמצעות תוכנת עזר, המאפשרת כתיבת עברית לאוטוקאד. בלעדיה, ניתן רק לראות את הגופנים העבריים, אך לא ניתן לערוך אותם או להקליד אותם.
הגופנים מהסוגים האחרים נחותים יותר, ועל המשתמשים בהם להקליד אותם הפוך, או להקליד אותיות אנגליות שתהפוכנה לאחר מכן לאותיות עבריות. דבר זה פחות נוח, אך מאידך גיסא גופנים אלו אינם מצריכים שימוש בתוכנת עברית לאוטוקאד.
המשתמשים בגרסת LT של אוטוקאד בגרסאות 2012 ומטה, נאלצים להשתמש בפונטים אלו מפני שבגרסאות אלה לא ניתן להוסיף אפליקציות כלשהן, אפילו לא תוכנת עברית לאוטוקאד. המשתמשים בגרסת LT מגרסה 2013 ומעלה נהנים מתוכנת עברית מצורפת הפועלת למרות מגבלת הוספת האפליקציות לאוטוקאד LT.
 

נוחות ויעילות בתוכנת אוטוקאד
לסיכום, אין ספק שכדי לעבוד בנוחות בתוכנה עם אפשרות לכתיבת עברית באוטוקאד כאן בישראל, נדרשת תוכנה לכתיבה עברית לאוטוקאד, שתאפשר כתיבה ללא מגבלה, ובכל פונט רצוי.

ראה באתר זה את תוכנות HebCAD ו- BHEB המעניקות למשתמשי אוטוקאד ובריקסקאד מענה מושלם לכל סוגיית כתיבת עברית בפונטים עבריים בתוכנות אלה.